İHRACAT DEPARTMANI NASIL OLUŞUR?

BİR İHRACAT DEPARTMANI NASIL  OLUŞUR?

  1. İlk çalışmanız ingilizce ürün kataloğunuz ve internet siteniz varmı ? Varsa aşağıdaki maddelerden devam edin , yoksa hemen çevirileri tamamlayarak ingilizce ürün kataloğu ve web sitenizi faaliyete geçirin .

    2. Satışını yaptığınız tüm ürünlerin USD ve Euro fiyat listelerini hazırlayın .

    3. İhracat yapabilmek için , firmanızın çalıştığı bankalardan L/C masraflarında ne kadar olacağı hakkında ön araştırma yaparak , ihracat hesaplarınızı hangi bankada çalıştıracağınızı tespit edin. Yoksa  USD ve Euro hesap açtırın.

    4. Muhtemel çıkış gümrüklerinizin hangisi olacağını tespit ederek . Uygun maliyetli ve sağlam bir gümrükçü ile vekalet vererek gümrük ana dosyanızın açılmasını sağlayın .Gümrük ana dosyanız için gerek resmi belgeleri hazırlayarak gönderin. 

    5. Fiyat listesini hazırlayınca , her bir ürün kutulama , paletleme , kaç kg ve metrajlarını çıkarın . Fiyat tekliflerinizi hazırlarken bu listeyi sürekli kullanacaksınız .

    6. Hemen hemen tüm boş zamanlarınızda , firmanızı DTM dış ülkelerdeki müşavirliklere kaydını yapın , ilgili ithalatçılar ve muhtemel kullanıcı firmaların listesini elde ederek , ürün ve firma tanıtımınıza geçin.

    7. Tüm boş vakitlerinizde , Sektörel ve global  B2B sitelerine firmanızı ve ürünlerinizi kayıt edin .

    8. Örnek proforma , pack list , TR Fatura , (eğer siz ticaret odasında onaylatıyorsanız ) menşei belgesi,commercial invoice varsa diğer destekleyici ihracat belge boş formatlarını hazırlayınız .

    9. Test Raporları , CE , TSE , Tarım Sertifikası , vb destekleyici kalite ve ürün belgelerinizi Scan ederek ihracat işlemlerinizde fiyat tekliflerinizde , tanıtımlarınızda kullanmak için arşivinize alın. Belgelerin varlığını , geçerlilik tarihlerinide ayrıca kontrol edin.

    10. Bu maddeye geldiyseniz artık muhtemel müşteri adaylarınızdan fiyat sormalar başlamıştır. İlk fiyat tekliflerinizi hazırlarken , proforma numaralarınızı verirken bir sistem oluşturun . Bunu bir excel listesinde tutun ve de geriye dönük kime ne fiyat vermişsiniz takip etmeniz kolay olur .

    11. İlk fiyat tekliflerinizi verirken , TIR başına , 20 ft DC , 40 ft DC , 40 ft HC varsa diğer konteynır tiplerinde örnek yükleme alıştırmaları yapın . Eğer yapabiliyorsanız ürünler bazında hangi yükleme tipinde kaç adet ürün yüklenebiliyor liste çıkartın . Bu size daha hızlı fiyat teklifi hazırlamanızı sağlar . Eğer 100 lerce hatta 1.000 lerce ürün olan şirkette bu işi yapacaksanız , kendinize acil olarak CubeIQ programı bulun (lisanslı ) .

    12. İlk fiyat hazırlama çalışmalarında , mümkün olduğunca çok nakliyeci firmadan fiyat talebinde bulunmaya çalışın . Bir süre sonra hangi firmaların hangi ülkelerde uzman olduğu , hangi ülkelere hangi nakliye firmalarının en iyi nakliye fiyatı verdiğini öğrenmenizi sağlar .

    13. Deniz yolu taşımalarda ürünlerinizi eğer liman dolumu yapacaksanız , ara nakliyeye ihtiyaç duyacaksınızdır , bu durumda ara nakliyeyi uygun fiyatlar ile ürünlerinizi taşımasını yapacak sağlam bir firma bulun . Böyle bir firmaya ulaşamazsanız ,uygun nakliye kooperatiflerini araştırın .

    14. İlk ihracatınızı yaptığınız zaman , yükleme ile ilgili görselleri muhakkak müşterilerinize gönderin . Bunun için uygun bir dijital fotoğraf makinesi daima elinizin altında olmalıdır. Bunu yapmanız müşterinizin mallarının yüklendiği anda bilgi almasını sağlamış ve nasıl yüklendiğini görmesini sağlayarak ,firmanıza güvenin artmasını sağlar. İleride bunun faydasını çok göreceksinizdir.

    Basitce özetleyerek yazmaya çalıştım ,

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir